Zutphen krijgt woonwijk voor ouderen

 

Zutphen krijgt woonwijk voor ouderen

Een grote groep mensen vanaf 50 jaar die wonen, werken en zorg wilden combineren vormen samen een coöperatie. De leden nemen de verantwoordelijkheid voor de nieuwe ‘ouderen’ woonwijk aan de rand van de stad. De wijk moet in 2016 klaar zijn en wordt volgens de wensen van de leden ontworpen. De investering bedraagt € 43 miljoen. De leden brengen een kwart van dit bedrag op.

Het plan, Ubuntuplein genaamd, maakt deel uit van Noorderhaven, het ontwikkelingsgebied tegenover het NS station en de binnenstad van Zutphen. De wijk verrijst rond drie binnentuinen. Er wordt gezorgd voor horeca, zorg, winkels, bedrijfsruimten en een parkeervoorziening.

Voor Hugo Versteeg, inspirator voor Ubuntuplein van het eerste uur, wordt een droom werkelijkheid: “We delen de opvatting dat we onze leefomgeving willen delen en samen vorm willen geven. Op het Ubuntuplein vinden mensen elkaar en worden zij deelgenoten in een gezamenlijke onderneming. Daarbij kan er ook volop genoten worden…” Iedereen kan zijn persoonlijke levensloop zinvol en in vrijheid vormgeven en voltooien.

Ubuntuplein is een van de grotere initiatieven voor collectief particulier opdrachtgeverschap in Nederland. De coöperatie wil het beheer in eigen hand nemen.

Impressie Ubuntuplein Zupthen