Ouderen en CPO: een slimme keuze?
Steeds meer ouderen nemen het initiatief om zelf een woongemeenschap te realiseren, vanuit het idee om samen met anderen oud te worden. Zij willen met elkaar leven en waar nodig voor elkaar zorgen, op een plek die b(l)oeit en bindt.
Om deze droom te kunnen verwezenlijken richten zij een collectief op in de vom van een vereniging of stichting. Dit collectief is opdrachtgever en tegelijkertijd de toekomstige bewoner van de woongemeenschap die ontstaat. Daarin worden zij begeleid door een onafhankelijke adviseur. Grijzelente biedt deze diensten speciaal aan oudere initiatiefnemers aan.
Groep
Bij een CPO-project staan drie elementen met elkaar in verbinding. De groep, het gebouw en het geld (de drie G’s). Als u met een aantal ‘gelijkgestemden’ een woongemeenschap wilt realiseren moet u vantevoren goed afspreken wat u samen bindt, wat u gezamenlijk wilt doen en regelen en wat u overlaat aan het individu. Wat wordt ons overkoepelend thema? Hoe homogeen moet de groep zijn? Hoe oud moeten de kandidaten zijn? Of hoe vitaal? Vele vragen die goed moeten worden doorgesproken en waar afspraken over moeten worden gemaakt.
Gebouw
Het gebouw kan een bindende factor zijn. U wilt in een prachtige groene omgeving of juist in een statig gebouw in de stad gaan ‘samen’wonen. Het is belangrijk om te laten onderzoeken of de locatie geschikt is (te maken) om een woongemeenschap te realiseren. Ook andere vragen komen aan de orde. Hoe zit het met wet- en regelgeving voor deze plek? Zijn er voldoende deelnemers te vinden? En zijn er in de buurt voldoende voorzieningen, zoals winkels en openbaar vervoer? Voldoet de geschikte kavel aan het budget?
Geld
Praten over geld is altijd lastig. U kijkt niet graag in andermans portemonnee en wilt ook niet oordelen over de financiële draagkacht van uw toekomstige medebewoners. Toch zult u met elkaar duidelijke kaders moeten afspreken, anders is het risico groot dat leden alsnog moeten afhaken.
Van de initiatiefnemers wordt al in een vroeg stadium een financiële bijdrage verwacht, zonder dat daar iets tastbaars tegenover staat. Om deze beginnende CPO-groepen te ondersteunen bieden steeds meer gemeenten en provincies subsidiemogelijkheden. Neem contact op met Grijzelente als u hier meer over wilt weten.
CPOH
Uit onderzoek blijkt dat ouderen liever verhuizen naar een woongemeenschap in de huursector. CPOH (de H staat voor huren) is een vorm van zelforganisatie met huurwoningen of een combinatie koop en huur. De vereniging, een investeerder of corporatie wordt eigenaar en u koopt een ‘aandeel’ en betaalt huur aan de eigenaar. U hebt minder zeggenschap bij de totstandkoming van de woongemeenschap, u bent immers geen eigenaar. U hebt echter meer vrijheid als u er woont, want u kunt uw huur opzeggen. Er zijn een aantal initiatieven in het land die op deze wijze worden gerealiseerd. Grijzelente kunt u er meer over vertellen.
Kritische ouderen
Of CPO een slimme keuze is voor ouderen hangt dus sterk af van de factoren groep, gebouw en geld. Ouderen zijn kritisch, ook bij hun woonkeuze. Bij CPO heeft u als oudere een grote keuzevrijheid voor een schappelijke prijs en kan de mate van gemeenschappelijkheid helemaal zelf worden ingevuld. Dat is een groot voordeel. Daarentegen kan de kritische houding van de oudere initiatiefnemers het proces enorm vertragen en die tijd wilt u nu juist niet verspillen. Daarom zeggen wij, “CPO voor ouderen is vrijheid in verbondenheid, maak keuzes en doe concessies!”