'Je ERFgoed voelen' bracht partijen bij elkaar

 

'Je ERFgoed voelen' bracht partijen bij elkaar

Dinsdag 28 mei 2013 vond het event ‘JE ERFgoed voelen' plaats bij het Materia Inspiration Centre in Amsterdam. Vincent Bijlo interviewde deskundige sprekers uit verschillende disciplines over het thema herbestemmen voor ouderen. De goedgevulde zaal debatteerde volop mee en daardoor werd het een enerverende middag.

Grijzelente en 1meter98 waren de organisatoren van dit event. Beiden zoeken de verbinding tussen de oudere mens en het oudere gebouw. Ze hebben elkaar genoeg te bieden, maar de aanpak vraagt veel expertise, toewijding, vakmanschap en visie van alle betrokken partijen.

Tijdens de middag kwamen vele voorbeelden naar voren van geslaagde en minder geslaagde projecten en onderzoeken. Al gauw werd duidelijk dat een samenwerking tussen initiatiefrijke ouderen, woningcoöperaties en gemeenten nog niet zo vanzelfsprekend is. Verder bleek dat de erfgoedvereniging Heemschut en het restauratiefonds initiatieven kunnen ondersteunen bij de realisatie van een herbestemming. Zorgonderzoeksinstellingen kunnen kennis bijdragen en zorginstellingen zoeken ingangen om te kunnen participeren bij particuliere initiatieven. Samen kunnen we zorgen voor een integrale aanpak en de regie blijven houden op menselijke maat en bekommernis, in een gebouw dat een nieuw leven wordt ingeblazen.

Sprekers

Vincent Bijlo
Cabaretier, columnist, schrijver, radiopresentator, muzikant
yvon Hoogendijk MBA
Directeur Grijzelente, lid RvT ANBO, oud-wethouder gemeente Bunnik
ir. Bastiaan van de Kraats
Restauratie-architect, directeur 1meter98, Stichting Zilvergrijs, samensteller boek ‘Architectuur door andere ogen’
Ria Roesink rm
Zorgondernemer en toezichthouder bij zorginstellingen, NMI register mediator
drs. Karel Loeff
Directeur Bond Heemschut Nederland
Harry Kers
Financieel accountmanager restauratiefonds
dr. Meralda Slager
Gezondheidswetenschapper, projectleider participatie bij ZonMw, gepromoveerd aan de Universiteit voor Humanistiek op ‘De banaliteit van het goede’
drs. Duco Stadig
Voorzitter H-team (RCE), voorzitter Vereniging Deltametropool, voorzitter adviesgroep Wonen en Cultuur (Ministerie I&M), voorzitter Gebouwencommissie PKA, oud-wethouder Amsterdam